“De naam Johannes is op dit moment een absoluut voordeel”

Johannes Rypma: "Het zou een mirakel zijn." (foto: nijsnet.nl)
Johannes Rypma: “Het zou een mirakel zijn.” (foto: nijsnet.nl)

 

De Sint-Vitusparochie in Blauwhuis is dit weekeinde een campagne gestart om Johannes Rypma zalig verklaard te krijgen. Zaligverklaring is mogelijk voor mensen die bijzondere regligieuze daden hebben verricht, en dat is volgens de Blauwhuisters zeker het geval met Rypma. “Bovendien hebben wij het tij mee. De naam ‘Johannes’ is op dit moment een absoluut voordeel voor promotie in katholieke gelederen”, aldus het parochiebestuur.

“Hij heeft een wonder verricht door zover door te dringen in The Voice of Holland.” Zo werd vrijdagmiddag de aanvraag tot zaligverklaring van Johannes Rypma gemotiveerd. Eerder werd bekend dat Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig worden verklaard. Voor heiligverklaring is een bewijs nodig dat er een religieus wonder is verricht. Die kwalificatie acht de Sint-Vitusparochie te hooggegrepen voor de inwoner van het nabijgelegen Oudega, maar een zaligverklaring moet zeker mogelijk zijn.

De katholieken hebben voor deze gelegenheid samenwerking gezocht met het Vrouwennetwerk Friesland en het Homo Platform Fryslân. Vooral de fotoserie van Johannes voor l’Homo op Mauritius is een pluspunt, beweert het parochiebestuur. “Dan zie dat Johannes vanuit alle hoeken zalig is”, aldus het parochiebestuur, dat al steun toegezegd heeft gekregen van de Sint-Odolphusparochie uit Bakhuizen en hoopt op support van overige parochies in Zuidwest-Friesland.

Het Vaticaan heeft de aanvraag tot zaligverklaring niet bevestigd, al gaf de bekende TV-katholiek Antoine Bodard aan persoonlijk de zaligheid van Johannes wel te zien zitten.

Rypma reageerde via Twitter: “Zalig verklaard! Het zou mirakels zijn, maar geen wonder.”