Inrichting herfsttafels loopt weken achter

Lange nazomer ontregelt voorbereidingen kleuterjuffen

Op de meeste scholen zijn nog nauwelijks bladeren en kastanjes verzameld (foto: cbsebenhaezer.com)

Op de meeste scholen zijn nog nauwelijks bladeren en kastanjes verzameld (foto: cbsebenhaezer.com)

De Friese Onderwijskoepel Basisonderwijs (FOkBO) heeft grote zorgen over de inrichting van de herfsttafels op de scholen. Door de lange nazomer met hoge temperaturen zijn op verreweg de meeste scholen de voorbereidingen nog niet eens begonnen. “En dat terwijl kleuterjuffen erom bekend staan altijd ruim van te voren hun spullen op orde te hebben. Het is maar zeer de vraag of dat dit jaar allemaal gaat lukken”, laat een FOkBO-woordvoerder weten.

De inrichting van de hersttafel behoort beslist tot de jaarlijkse hoogtepunten in het kleuterseizoen. “Net als Sinterklaas, kerst en het schoolreisje. Dat zijn vaste ijkpunten in het leven van een kleuter, daar kun je zomaar niet mee schuiven. We laten de Sint toch ook niet een paar weken later komen? Het is dus van het grootste belang dat de hersttafels uiterlijk op 1 oktober klaar zijn”, aldus de zegsman van de onderwijsorganisatie.

Een rondgang langs de basisscholen heeft de FOkBO echter geleerd dat er nog nauwelijks bladeren zijn verzameld, noch zijn er kastanjes en dennenappels gezocht. “Hooguit troffen we een paar eikels in de klas aan”, zegt de voorlichter. Hij zoekt de verklaring vooralsnog in de weersomstandigheden. “Die zijn verre van ideaal, natuurlijk. Gelukkig lijkt dit weekeinde de herst te zijn ingetreden. We denken dat dat niet alleen de natuurlijke processen versnelt, maar ook de kleuterjuffen in de juiste stemming zal brengen. We hebben de indruk dat zij zich een beetje in slaap hebben laten sussen door de warmte. De komende weken zullen ze er nog hard aan moeten trekken om de tafels tijdig in orde te krijgen.”