Herenakkoord: Marssumers overplaatsen naar Assen

Luchtmobiele Brigade kan  dan intrek nemen in leegstaande woningen rond vliegbasis

De duizend inwoners van Marssum zullen worden gehuisvest in de Prins Johan Willem Frisokazerne in Assen (foto: nieuwsinassen.nl)

De duizend inwoners van Marssum zullen worden gehuisvest in de Prins Johan Willem Frisokazerne in Assen (foto: nieuwsinassen.nl)

Assen en Leeuwarden lijken een uitweg te hebben gevonden in de patstelling rond de vliegbasis en de Johan Willem Frisokazerne. De Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar en burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden maakten vanochtend bekend dicht bij een herenakkoord te zijn. Dat zou eruit bestaan dat de luchtmobiele brigade verhuist van Drenthe naar Marssum. De militairen kunnen daar hun intrek nemen in de burgerwoningen omdat de Marssumers massaal zullen worden overgeplaatst naar Assen, waar ze voorlopig gehuisvest  worden in de Frisokazerne.

Volgens de bestuurders is dit dé oplossing voor de ontstane noodsituatie, die gisteren plotsklaps ontstond toen uitlekte dat het kabinet de luchtmobiele brigade uit Assen wil laten verdwijnen en doen opgaan in de vliegbasis Leeuwarden. De Friese hoofdstad had hier wel oren naar, gezien de zevenhonderd extra banen die dit zou opleveren, maar is met handen en voeten gebonden aan de gentlemens agreement dat de drie noordelijke provincies elkaar geen werkgelegenheid mogen afsnoepen. Zodoende was Crone genoodzaakt publiekelijk aan te geven geen interesse te hebben in de komst van de brigade.

Als de F16 wordt vervangen door de JSF, zal dit gevolgen hebben voor de vliegbasis in Leeuwarden (foto: patchcollecting.jouwweb.nl)

Als de F16 wordt vervangen door de JSF, zal dit gevolgen hebben voor de vliegbasis in Leeuwarden (foto: patchcollecting.jouwweb.nl)

De Drentse CdK Jacques Tichelaar wees Crone er echter op dat het voortbestaan van de vliegbasis nog geenszins verzekerd is, zeker nu de komst van de lawaaiige JSF op weerstand stuit van de plaatselijke bevolking. “En zo kwamen we over de situatie in Marssum te spreken. Het dorp dreigt straks te moeten worden ontruimd. Waar moeten die duizend inwoners naartoe? En zo vonden wij spontaan de sleutel tot een prachtige oplossing”, aldus Tichelaar.

Volgens beide bestuurders is er sprake van een duidelijke win-win-win situatie. “De vliegbasis is van zijn klagers verlost, Leeuwarden krijgt er 700 banen bij, en Assen groeit per saldo met 300 inwoners. En het allerbelangrijkst is natuurlijk dat de Marssumers verder kunnen leven zonder geluidsoverlast”, legt burgemeester Crone uit. Hij verwacht dat het akkoord één dezer dagen zijn defintieve vorm zal aannemen. Of de Marssumers gedwongen moeten verhuizen wilde Crone niet bevestigen, “maar u zult begrijpen dat het succes van deze operatie staat of valt met de massale deelname van de inwoners, hoewel u mij het woord deportatie niet hebt horen gebruiken.”