Heerenveen wil hele Champions League overspelen

“Tegen schone tegenstanders hadden we kunnen winnen”

heerenveen

Sportclub Heerenveen zal in een officieel schrijven aan de UEFA aandringen op het overspelen van de poulefase van de Champions League in het seizoen 2000 – 2001. Dat heeft de directie van de club zojuist meegedeeld. Aanleiding is de recente berichtgeving rond dopingperikelen in de Europese topcompetitie. Heerenveen eindigde destijds als laatste in de poule.

Volgens de clubdirectie is het heel wel mogelijk dat de tegenstanders van Heerenveen gedrogeerd blijken te zijn. “We hadden toen al zo onze vermoedens. We werden immers kansloos van de grasmat gespeeld door onze tegenstanders. Dat vonden wij niet normaal, maar we hadden niet de technische mogelijkheden om doping op te sporen. Met de huidige technieken is dat beter mogelijk. Maar waterdicht bewijs is moeilijk te verkrijgen, en daarom zou het ’t eerlijkst zijn om de hele competie over te doen”, aldus een woordvoerder van de club.

Dat de recente onthullingen van de NOS betrekking hebben op een Italiaanse club, en bovendien in 1996 spelen, zegt sc Heerenveen niets. “In 1998 was het Festina, ook een Italiaans team, dat als eerste tegen de lamp liep in de Tour de France. Later bleek dat ook andere teams structureel doping gebruikten in het wielrennen, en dat het misbruik bovendien tot diep in de 21e eeuw doorging. Wij zien niet in waarom dat in de voetballerij anders zou zijn”, stelt de zegsman van de club.

“Tegen schone tegenstanders hadden we misschien kunnen winnen”, stelt ook Ronny Venema, rechtsback van destijds. “Of draai het om: je wilt niet weten hoe vaak ik de achterlijn had kunnen halen met een hogere hematocrietwaarde.”

De tegenstanders van sc Heerenveen in de poulefase van de Champions League reageren schouderophalend op de Friese brief. Zowel Valencia als Olympique Lyon en Olympiakos Piraeus laten weten geen enkele behoefte te hebben aan het overspelen van de wedstrijden.

Er viel niet veel te juichen in de Champions League voor Ronny Venema. Maar hij scoorde wel tegen Valencia.

Er viel niet veel te juichen in de Champions League voor Ronny Venema. Maar hij scoorde wel de enige goal tegen Valencia.