Van inwoners raadt 67 procent in welke gemeente hij woont

Gemiddeld lag het aantal juiste antwoorden onder de vijftig procent
Gemiddeld lag het aantal juiste antwoorden onder de vijftig procent

Met overtuiging heeft Harlingen gisteren de verkiezingen gemeenteraden gewonnen. Liefst 67 procent van alle inwoners vulde het juiste antwoord in bij de vraag in welke gemeente hij woont. Smallingerland eindigde als laatste met 26 procent.

Burgemeester Roel Sluiter is trots op de Harlingers. “Dit getuigt van een grote betrokkenheid van het volk bij het lokale bestuur.” Namens alle inwoners mag Sluiter morgen in Den Haag de oorkonde in ontvangst nemen van het kabinet. De regering toont zich in z’n algemeenheid teleurgesteld over de uitkomsten – gemiddeld wist veel minder dan de helft van alle inwoners te raden in welke gemeente hij woont – maar is blij met het initiatief om mensen te laten raden. “Dit maakt mensen wel bewust van het feit dat het goed is te weten in welke gemeente je woont”, aldus een regeringswoordvoerder.

Burgemeester Tjeerd van Bekkum van Smallingerland wijdt de lage score in zijn gemeente aan de naam ervan. “Verreweg de meeste mensen denken dat ze in de gemeente Drachten wonen. Gezien de grootte van de hoofdplaats is dat ook volkomen logisch. In wezen zijn we hier allemaal Drachtsters”, aldus Bekkema.