‘Landelijke politiek wil geen invloed uitoefenen op verkiezingen’

Premier Rutte wil morgen meteen terug naar Friesland en hier veelvuldig verblijven (foto: lc.nl)
Premier Rutte wil morgen meteen terug naar Friesland en hier veelvuldig verblijven (foto: lc.nl)

Ministers, fractievoorzitters en prominente kamerleden van alle politieke partijen hebben zich vandaag voor één dag massaal teruggetrokken uit Friesland. Zo kunnen de mensen bij de gemeentereaadsverkiezingen in alle rust hun stem uitbrengen, zonder bemoeienis van Den Haag.

Uit de where-abouts van landelijke politici blijkt dat ze zich vandaag niet in Friesland zullen laten zien. Een fractiewoordvoerder van de PvdA noemt dat “volkomen logisch. Politici willen nergens liever zijn dan in Friesland, maar vandaag is het beter om ons even gedeisd te houden, hoe zwaar ons dat ook valt. De landelijke politiek mag onder geen beding de indruk wekken zich te willen bemoeien met de gemeenteraadsverkiezingen. De democratie moet altijd zuiver blijven, ook bij lokale politiek.”

De VVD sluit zich hier volmondig bij aan. “Onze premier heeft dagenlang door Friesland gezworven en wilde vandaag eigenlijk niet anders. Maar we hebben hem ervan weten te overtuigen dat hij zich vandaag even onzichtbaar moet maken. Ik denk dat de kans groot is dat hij morgen spoorslags teruggaat naar de provincie, en daar de komende tijd veelvuldig zal verblijven”, aldus een voorlichter van minister-president Rutte.