Massa-evenementen als Serious Request zouden schade veroorzaken
Een springende menigte laat de bodemholtes flink resoneren in Groningen
Een springende menigte laat de bodemholtes flink resoneren

Evenementen in Friesland waarbij massa’s mensen op de been zijn, zouden een negatief effect kunnen hebben op de bodem in de provincie Groningen. Dat denkt de Groninger Bodembeweging (GBB). De GBB heeft verschillende organisaties in Friesland aangeschreven met het verzoek om het voortaan rustig aan te doen. De Groningers maken zich grote zorgen over het aanstaande Serious Request in Leeuwarden.

De directe aanleiding wordt gevormd door de recente aardschokken in de gasprovincie. De GBB vermoedt een verband tussen festiviteiten in Friesland en de aardschokken in Groningen. Nu nog grotere schokken dreigen, worden alle zeilen bijgezet om meer schade te voorkomen. “Wat ons betreft hoeft het feest in Leeuwarden niet opzwepender te zijn dan bij een concert van Clannad.”

“Natuurlijk is de belangrijkste oorzaak van de bevingen de gaswinning”, aldus een woordvoerder van de GBB, “Maar we merken dat de schade van de gaswinning wordt versterkt door feestactiviteiten in de naburige provincies. Grote mensenmassa’s veroorzaken trillingen, die reeds bestaande ondergrondse holtes laten resoneren. Zodra er in Friesland sprake is van hossen of andere uitbundige uitingen, springen bij ons de scheuren in de muren.”

De GBB heeft een overzicht gemaakt van de diverse bevingen. Zo valt die van Hoogezand, op 7 augustus, samen met de laatste avond van de Sneekweek. “De hilariteit rondom de streaker tijdens de PC in Franeker op 31 juli, zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van de beving die avond bij Harkstede. En zo kunnen we wel doorgaan: 15 november kwalificatietoernooi in Thialf, aardschok bij Stedum. En maar drie dagen na het promotiefeest van Cambuur veroorzaakte een trage seismische golf een schok bij Steendam. De zwaarste aardbeving, een 3.2 op de schaal van richter bij Zandeweer, viel samen met het Smallingerlandfestival in Eernewoude, met luidspelende koperblazers. En diezelfde dag wat het ook raak in ’t Zand. Toeval? Wat ons betreft blijkt iets anders uit de feiten.”

Hoewel per brief is verzocht om kalmte, worden in Groningen nu al maatregelen getroffen voor de komende tijd. Zo zijn uit voorzorg voor het optreden van The Kik van vanavond in De Harmonie in Leeuwarden en de Sintwilledei in Makkum al extra steigers geplaatst rondom diverse woningen op het Hoge land. “En we hopen op een kwakkelwinter, want een Elfstedentocht vormt op dit moment een serieuze bedreiging voor Appingedam en Delfzijl.”

(foto: wifflegif-com.gif)
(foto: wifflegif-com.gif)