GPTV niet schuldig aan helpen vijand

Hof: ‘Dorpentocht’ verstrekt wel gevaarlijk veel informatie aan de vijand

Beeld uit het GPTV-programma 'Dorpentocht'

Beeld uit het GPTV-programma ‘Dorpentocht’

Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft vanochtend GPTV onschuldig verklaard aan het helpen van de vijand. Wel dreigt voor de zender een stevige boete voor het openbaar maken van gevoelige informatie. Vooral het programma ‘Dorpentocht’ geeft veel prijs aan de vijand, stelt het hof.

Het proces was aangespannen door de provincie Friesland, naar aanleiding van de zaak die de Amerikaanse overheid voerde tegen Bradley Manning, die gevoelige informatie lekte via WikiLeaks. Volgens een woordvoerder van de provincie bewijst het proces in de VS “dat je dus voorzichtig moet zijn met het prijsgeven van informatie die voor de vijand interessant kan zijn. Met het programma ‘Dorpentocht’ kan elkeneen precies zien hoe onze infrastructuur is aangelegd. In deze tijden van permanent dreigende terreur vinden wij dat ongepast.”

Het Gerechtshof volgt deze redenering dus, al ging het niet mee in de zwaarste aanklacht: het helpen van de vijand. In het vonnis verklaart het hof ook waarom Omrop Fryslân op alle punten is vrijgepleit: ‘Omrop Fryslân codeert de informatie, waardoor die voor buitenstaanders niet te volgen is. Het Gerechtshof is er althans niet in geslaagd om transcripties van enkele omrop-programma’s tot begrijpelijke taal te verwerken.’

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Gly5u5I1m7s[/youtube]