GGZ: beste wensen zijn slecht voor de mensen

Friese geestelijke gezondheidsinstelling pleit voor verbod

(afbeelding: jijislief.nl)

(afbeelding: jijislief.nl)

Mensen die elkaar de beste wensen toewensen zouden zich meer bewust moeten zijn van het leed dat ze daarmee aanrichten bij de ander. Dat stelt de GGZ Friesland. “De beste wensen zijn fataal voor het zelfvertrouwen van mensen. Er zou een verbod op moeten komen”, stelt een psycholoog zelfs.

Het GGZ-bezwaar tegen de beste wensen is tweeledig. Ten eerste houdt de uitdrukking in dat de ander je voor het komende jaar het hoogst haalbare toewenst, het allerbeste. “Dat betekent automatisch dat dit jaar niet meer overtroffen kan worden. Het kan daarna dus alleen nog maar slechter met je gaan. Beter dan best bestaat immers niet. Je wenst je medemens dus feitelijk een laatste genoeglijk jaar en daarna de teloorgang. Dat is nogal wat”, legt de psycholoog uit.

Het tweede bezwaar heeft te maken met de passiviteit die je de ander oplegt. “Je wenst hem het beste, dat is dus een gift. Daar hoeft de ontvanger niets voor te doen, hij hoeft het niet af te dwingen of te verdienen. Dat is een forse aanslag op het gevoel van eigenwaarde van je medemens. Niets is immers beter voor het zelfvertrouwen dan je eigen geluk bijeen te garen door er zelf hard voor te werken. Dan is de bevrediging vele malen groter dan wanneer je iets in de schoot geworpen krijgt.”, aldus de GGZ-medewerker.

(foto: ethicalnag.org)

(foto: ethicalnag.org)

De GGZ heeft geen concrete cijfers van aantallen cliënten die direct door de beste wensen worden getroffen en zich melden voor behandeling. De psycholoog: “Zoiets is altijd moeilijk te staven, maar wij zijn er zeker van dat de indirecte schadelijke gevolgen van de beste wensen groot zijn bij een flinke groep mensen die vatbaar is voor negatieve invloeden. De beste wensen kunnen voor hen net dat duwtje in de verkeerde richting zijn. Wij pleiten er dan ook voor om direct een verbod in te stellen voor de beste wensen. Hoe eerder we stoppen met dit onheil, hoe beter het is voor de mensen.”

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost