Aantal gewonden en schade door vreugdevuren niet groter dan anders

vreugdevuur idealekamer nl

Hoewel politie en hulpdiensten vannacht verscheidene malen in actie moest komen, is de wisseling van zomer- naar wintertijd over het algemeen redelijk kalm verlopen. Volgens schattingen zijn er rond de tachtig gewonden gevallen, brandden een bedrijfspand, een woning en een boerderij af en hebben zich enkele tientallen vechtpartijen en opstootjes voorgedaan. De politie spreekt van een ‘gemiddelde overgangsnacht’.

Bij het grote winternachtfeest op het Zaailand in Leeuwarden raakten vijftien mensen gewond door rondvliegende kogels, afgevuurd door enthousiaste feestgangers. Voor zover bekend zijn hierbij geen doden gevallen.

In Drachten brandde een bedrijfspand op industrietterrein De Haven tot de grond toe af, waarschijnlijk door een neerkomende lawinevuurpijl. Ook in het nabijgelegen De Wilgen moest een rietgekapte villa het ontgelden, mogelijk door te vroeg ontploft vuurwerk in de gang. In Haule ging een boerderij in vlammen op. De brandweer vermoedt dat kortsluiting in een frituurpan of gourmetstel hier de oorzaak is.

vreugdevuur nl 123rf comBij vechtpartijen in Oosterwolde, Twijzel, Makkum, Koudum, Donkerbroek, Katlijk en Mantgum werden rake klappen uitgedeeld en moesten enkelen met verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. In de meeste gevallen speelden de taferelen zich af rondom enorme vreugdevuren, die soms midden op de weg worden aangestoken en waarbij het hele dorp zich tegoed doet aan overmatige alcoholconsumptie. Bij enkele rituele dansen vielen mensen in de vlammen. De politie noemt het ‘jammer dat dit soort incidenten nu eenmaal lijken te horen bij grote feesten als deze’.