Na redding zouden onderdelen weer zelfstandig verder kunnen

De rechtbank is een echte systeembank (foto: nl.fotoalbum.eu)
De rechtbank is een echte systeembank (foto: nl.fotoalbum.eu)

In alle stilte voeren onderhandelaars namens de provincie Friesland en de rechtbank Noord-Nederland dit weekend besprekingen om het arrondissement op te knippen en de gezonde delen eruit te halen. Mogelijk schuiven later vandaag nog CdK John Jorritsma en rechtbankpresident Daan Keur aan om de deal af te ronden. Vanuit Groningen en Drenthe worden de ontwikkelingen met argusogen gevolgd.

Met de overname is een enorme investering gemoeid, maar bronnen willen nog geen bedragen noemen. Wel is duidelijk dat Friesland alleen interesse heeft in de gezonde Friese onderdelen van het arrondissement. Door deze over te nemen en te revitaliseren, zou dit part van de rechtbank na verloop van enkele jaren weer op eigen benen kunnen staan. “Zo bezien is de uitgave die we nu doen volstrekt verantwoord. De kans is aanzienlijk dat we de delen straks weer met winst kunnen doorverkopen”, aldus één van de onderhandelaars.

Volgens hem is de rechtbank, die door bezuinigingen en moeilijke marktomstandigheden in zwaar weer zit, overduidelijk een systeembank, “en die kun je als overheid niet laten omvallen. Het is wrang dat de samenleving dan eigenlijk geen keuzemogelijkheid meer heeft, maar als we nu niet ingrijpen krijgen we daar later spijt van.”

In Groningen en Drenthe wil niemand officieel op het nieuws reageren, maar in de provinciehuizen worden de ontwikkelingen met argwaan gevolgd, omdat de angst groot is dat deze regio’s met de zwakste delen van rechtbank Noord-Nederland achterblijven.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan