Friesland roept ambassadeur terug uit Den Haag

Vliegbasis-besluit laatste druppel na week van incidenten

"We moeten een keihard diplomatiek signaal afgeven"aldus CdK Jorritsma (foto: fryslân.nl)

“We moeten een keihard diplomatiek signaal afgeven”, aldus CdK Jorritsma (foto: fryslân.nl)

Nog vóór volgende week zal de Friese ambassade in Den Haag worden gesloten. Dat heeft het provinciebestuur vandaag besloten. De sluiting is een direct gevolg van de onvrede over het Defensiebesluit om de vliegbasis in Leeuwarden drastisch te kortwieken. “We moeten een keihard diplomatiek signaal afgeven om ons ongenoegen te uiten”, aldus Commissaris der Koning John Jorritsma.

Jorritsma voelt zich ernstig gepasseerd dat het besluit buiten hem om is genomen. “We hebben hier een fantastisch netwerkcentrum ingericht en zijn de hele week standby geweest, in het epicentrum van de macht. En toch is Defensie met een grote boog om onze ambassade heengelopen. Dan kunnen wij niet anders dan de diplomatieke betrekkingen op het hoogste niveau verbreken. Uiteraard houden we wel ambtelijk contact met Den Haag”, aldus Jorritsma.

De ambassade was de afgelopen weken al het middelpunt van onrust, in de aanloop naar het besluit om de JSF aan te schaffen en het Friese vliegveld te devalueren. Zo dreigde PvdA-kamerlid Lutz Jacobi, frequent bezoeker van de ambassade, zichzelf vol te gieten met beerenburg en in brand te steken als de JSF zou worden aangeschaft. Ook erkende lobbyisten als Doekle Terpstra en Annemarie Jorritsma verlieten niet ongeschonden het pand. Bronnen bevestigen hoogoplopende ruzies tussen beide personen met gedeputeerde Hans Konst.