In ‘La Paay’ is geen Fries te bekennen.

De provincie Friesland stelt een onderzoek in naar de reden waarom Patricia Paay met geen enkele Fries het bed heeft gedeeld. Dat althans blijkt uit haar onlangs verschenen biografie. ‘We houden natuurlijk rekening met de mogelijkheid dat Paay wel Friese minnaars heeft gehad maar dezen niet heeft genoemd in haar boek. Als dat zo is, kunnen we slechts gissen naar de reden hiertoe’, zegt een woordvoerder van de provincie.

Maar vooralsnog gaan de Friese bestuurders er vanuit dat Paay al haar geheimen in het boek heeft onthuld, en dat er daadwerkelijk geen enkele man uit Friesland haar heeft kunnen bekoren. ‘En dat geeft te denken. We hebben toch indrukwekkende mannen hier. Kijk naar Joop Atsma, Rients Gratama, Jeen van den Berg. Dat zijn kerels waar we u tegen zeggen. Dat Patricia Paay in vijftig jaar tijd niet is gevallen voor een van deze überseksuelen, dat kunnen wij ons niet begrijpen.’

Het is volgens de zegsman goed mogelijk dat de niet-Friezinnen een verkeerd beeld hebben van onze mannen. Om dat boven water te krijgen is nu een bedrag van 50.000 euro uitgetrokken voor nieuw imago-onderzoek.

Patricia Paay reageert desgevraagd schouderophalend op de situatie. In een schriftelijke reactie laat ze weten dat de provincie dit geld beter zou kunnen steken in een nieuwe televisieserie: “Boer paait Paay”.