Friesland denkt kosteloos JSF’s aan te kunnen schaffen

Gedeputeerde: “Die 4 miljard kunnen we pijnloos besparen”

reet-JSF

Friesland heeft vandaag instemmend gereageerd op het plan van minister Hennis van defensie om tot aanschaf over te gaan van JSF’s, maar denkt dat de vier miljard die daarvoor uitgetrokken wordt onnodig is. De crux zit hem in een uitruil met het bestaande arsenaal F16’s. Waarschijnlijk morgen zal het Friese college van gedeputeerde staten met een voorstel naar buiten komen.

In Leeuwarden staan op dit moment gemiddeld een kleine dertig straaljagers paraat. “Eerlijk gezegd is dat niet meer van deze tijd”, zo geeft Gedeputeerde Hans Konst toe. “Die dingen zijn zo snel en intelligent, die kunnen op één dag wel honderd keer van Lemmer naar Ameland op en neer vliegen. Dertig vliegtuigen mag je dus gerust overdreven noemen. Wij denken dat wij aan drie á vier jachtvliegtuigen wel voldoende hebben om Friesland te verdedigen.”

De aanschaf van maximaal vier JSF’s zou daarmee op een veel lager investeringsbedrag uitkomen dan de geplande vier miljard. “Bovendien kunnen we onze dertig F16’s prima doorverkopen. Een land als Syrië heeft er beslist nog interesse in”, denkt Konst. “De opbrengst hiervan zal zeker opwegen tegen de aanschaf van het geringe aantal nieuwe toestellen. Zo kunnen we budgetneutraal onze luchtmacht op niveau houden en ons die vier miljard pijnloos besparen. En daarmee feitelijk een bezuiniging van vier miljard realiseren op de nationale begroting. Da’s al mooi tweederde van het totale bezuinigingsplan”, aldus de gedeputeerde, die overigens geen reactie wilde geven op de suggestie van oud-CdK Hans Wiegel dat sinds de jaren tachtig op de vliegbasis atoombomen zijn gestationeerd.