Friesland biedt zich aan als superprovincie

Desgewenst fusie mogelijk met Omrin of Wetterskip

frieslandkaartDe provincie Friesland is graag bereid zich op te werpen als superprovincie, mocht daar behoefte aan zijn vanuit het rijk. Dat heeft het provinciebestuur zojuist kenbaar gemaakt, als reactie op het mislukken van de superprovincie ‘Noordvleugel’.

Nu een samensmelting tussen de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland definitief van de baan lijkt, bestaat de kans dat minister Ronald Plasterk snel op zoek wil naar een andere superprovincie. “In dat gat willen wij graag springen”, verklaart provincievoorlichter Jeen Berendz. Volgens hem zien Gedeputeerde Staten veel voordelen bij een dergelijke titel. “Je krijgt toch wat meer status.” Berendz gaat er daarbij vanuit dat een fusie met bijvoorbeeld Groningen en Drenthe niet nodig is. “De minister heeft immers gemerkt dat daar weinig animo voor is”, aldus de woordvoerder.

Mocht een fusie toch een vereiste zijn om superprovincie te worden, dan denkt Berendz dat instanties als het Wetterskip Fryslân of afvalverwerker Omrin geschikte kandidaten zijn, “omdat we daar nu al veelvuldig mee samenwerken.”

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan.