“Fryske Olympiade drukt ons met Champions Leage mentaliteit weg”

(foto: nieuwedockumercourant.nl)
(foto: nieuwedockumercourant.nl)

De Vereniging van Verzamelde Friese Sporten is bepaald niet onder de indruk van het succes van de Fryske Olympiade. “Met zoveel geld en mediageweld kun je bijna spreken van een agressieve concurrentie”, stelt voorzitter Harm Hepkema van de vereniging. De vereniging vertegenwoordigt liefst achttien verschillende sporten, “allemaal bedreven door enthousiaste en serieuze sporters, die nu worden weggedrukt door een Champions League achtige mentaliteit.”

De voorzitter ergert zich aan de enorme media-aandacht voor het evenement. “Natuurlijk weten wij dat kaatsen, fierljeppen en skûtsjes de absolute Grote Drie vormen, maar op deze manier wordt het verschil met de andere sporten alleen maar groter. Wij streven binnen onze vereniging altijd naar gelijke behandeling, maar dat wordt op deze manier wel heel moeilijk, zegt Hepkema, die binnenkort een gesprek wil met de hoofdredactie van Omrop Fryslân, die ook vandaag weer een uitgebreide reportage toonde over de Olympiade.

De voorzitter: “We hebben gisteren een prachtig toernooi klompkeskilen gehad in Leksum, en vorige week nog een succesvol FK stiennen piip rûken in Gatswerd. Media-aandacht: nul. En straks beginnen de combitoernooien tipeljen en eameljen in Hotswier en krinkjespuien en bierskowen in het Noarderend. Maar tegen die tijd zal het geld voor de tv-opnames wel op zijn en komen de hoofdredacties met smoezen als ‘mediamoeheid’. Ik hou mijn hart vast”, aldus Hepkema.