Friese schrijvers verwijderen optimist van boekenfeest

Man wilde sfeer bederven door zich positief op te stellen

De (foto: spitsnieuws.nl)

De man bleef roepen dat het goed komt met de Friese literatuur (foto: spitsnieuws.nl)

De start van de Maand van het Friese Boek is gisteravond gepaard gegaan met een kleine rel. Op het Friese boekenfeest in Tresoar heeft een bezoeker zich dermate misdragen dat hij door een groep Friese schrijvers uit de zaal verwijderd moest worden. Hij is overgedragen aan de politie. De man wilde het jaarlijkse schrijversfeestje bederven door zich positief op te stellen.

“Al bij zijn entree viel hij op door zijn glimlach”, vertelt een ooggetuige. “Eenmaal in de zaal begon hij luidkeels te roepen dat het best goed komt met de Friese literatuur. Meermalen werd hij gemaand op te houden, maar hij bleef volhouden dat er een goede toekomst in het verschiet ligt voor dichters en prozaschrijvers in de provincie. Na overleg hebben enkele voormannen van de literaire wereld hun verantwoordelijkheid genomen en de man eigenstandig in de kraag gevat en het gebouw uitgezet.”

moane-fan-it-fryske-boekGeen van de schrijvers wil  in het openbaar toegeven wat zijn rol in de uitzetting is geweest. Eén van hen wil anoniem wel vertellen “helemaal achter deze excommunicatie te staan. Want optimisme ligt altijd op de loer, dat is een gevaar waar we constant alert op moeten blijven. In een gesloten samenleving als het schrijverswereldje lukt het nog aardig om gevrijwaard te blijven van dit soort invloeden, maar dat vereist wel vroegtijdig ingrijpen bij dreiging.”