Referendum aanstaande om voorbeeld de Oekraïne te volgen

Het CDA vindt de naam krachtiger zonder lidwoord
Hoewel de kwestie rond het al dan niet verfriesen van naam De Friese Meren nog niet is opgelost, dient de volgende controverse zich alweer aan. De nieuwe gemeente is aan het twijfelen geslagen of het lidwoord ‘de’ wel in de naam verwerkt moet worden. De gemeenteraad zal waarschijnlijk volgende week beslissen een nieuw referendum hierover uit te schrijven.
“Friese Meren”, dat klinkt toch wat krachtiger zónder, dan met lidwoord. Dat lijkt de mening te worden van de CDA-fractie in de fusiegemeente. “Het was vroeger immers ook niet ‘it Skarsterlân’, ‘it Lemsterlân’ en ‘it Gasterlân-de Sleat'”, stelt een raadslid dat liever anoniem wil blijven “gezien de enorme gevoeligheid rondom onze naamgeving.” Zoals bekend was het CDA voorstander van een Nederlandstalige gemeentenaam, maar ging het onder druk van de FNP overstag en koos het toch voor De Fryske Marren, een move die de partij niet in dank wordt afgenomen door veel inwoners.

Victoria Koblenko legde haarfijn uit waarom ‘de’ een belediging kan zijn (foto: wikimedia.org)
De heldere uitleg van presentatrice Victoria Koblenko in het programma Pauw en Witteman, afgelopen donderdagavond (waarin zij glashelder duidelijk maakte waarom het lidwoord ‘de’ voor Oekraïners een impliciete belediging is, bekijk het fragment hier) heeft bijgedragen aan het denken van de raadsleden. “Net als de Oekraïne willen wij geen sfeer aan onze gemeente laten kleven alsof wij aan de rand van het land bungelen, een soort verbanningsoord zijn”, aldus het raadslid.
Ondernemers reageren woedend op deze recente switch van het CDA. “Dat was nou net het énige woord in de gemeentenaam waar we het in de Fries-Nederlandse discussie over eens waren”, briest een bestuurslid van United Trades of Frisian Lakes.