“Sportclub moet de komkommertijd eerbiedigen”

 

(foto: thepostonline.nl)
(foto: thepostonline.nl)

In Leeuwarden dient morgenmiddag een kortgeding dat de Vereniging van Friese Journalisten (VFJ) heeft aangespannen tegen het stichtingsbestuur van sc Heerenveen. Het Friese journaille heeft de buik vol van het ongelimiteerd veroorzaken van nieuws door de voetbalclub, midden in de komkommertijd. De directe aanleiding is het opstappen van de voltallige raad van commissarissen, en de aanstelling van een tijdelijke.

De advocaat van de VFJ licht toe: “Mijn cliënt vindt het stuitend dat, juist in een periode van redactionele onderbezetting, een sportclub nieuws veroorzaakt. Wanneer je dit zomaar laat passeren, dan is het einde zoek. Straks gaan sponsoren zich terugtrekken of gaan fans het Abe Lenstra-stadion bezetten. Dan stapelt nieuws zich op nieuws, maar is er niemand om het te verspreiden. Wanneer het volk onwetend blijft, is het einde van de democratie in zicht, met dank aan het stichtingsbestuur van sc Heerenveen.”

Het kortgeding heeft ook een signaalfunctie, aldus een woordvoerder van de VFJ. “De eerbiediging van de komkommertijd staat op het spel. Er is sprake van een glijdende schaal. In Friesland is al jaren sprake van een herenakkoord tussen potentiële nieuwsveroorzakers en de journalistiek. De afspraak is om niets te bedenken, te doen of te plannen dat van enige betekenis is.

Dat toeristenbelasting belangrijk is voor de Waddeneilanden, het verdwijnen en verschijnen van een vlinderbord, of het opduiken van een vreemd vogeltje, dat kan. Maar dit is wel het maximale nieuwsniveau. Met het kortgeding willen we dit niveau weer als standaardmaat neerzetten.”

Wat de gemeente Opsterland met het gratis huwelijk presteert, is ook op het randje. Met Sebastiaan Strampel, de Blesdijker elektromotorontwikkelaar, worden gesprekken aangeknoopt met als doel zijn ontdekkingen voortaan in het nieuwsseizoen te laten vallen.