Friese eindexamen als enige niet gestolen

Scholen verwachten volgend jaar enorme toename examenkandidaten Fries

Het examen Fries lag voor het grijpen, maar werd onberoerd gelaten (foto: metronieuws.nl)

Het examen Fries lag voor het grijpen, maar werd onberoerd gelaten (foto: metronieuws.nl)

Scholengemeenschappen in Friesland en ver daarbuiten verwachten dat volgend jaar tienduizenden leerlingen zich zullen aanmelden voor Fries als eindexamenvak. “Kiezen voor het vak Fries is tegenwoordig de beste garantie voor scholieren om op tijd hun examens te kunnen afronden”, stelt de onderwijsinspectie in een verklaring die vandaag is uitgegeven. De inspectie maakt daarin bekend dat het examen Fries als enige niet lijkt te zijn gestolen.

Mogelijk moeten leerlingen van zowel VMBO, Havo, VWO als Gymnasium dit jaar vrijwel al hun examens overdoen. Eén en ander is nog afhankelijk van lopend politie-onderzoek naar de diefstallen die gepleegd blijken te zijn door leerlingen van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Wellicht hebben de dieven de hand weten te leggen op examens van alle vakken.

“Uitgezonderd het examen Fries. Op onverklaarbare wijze is dat als enige onberoerd achtergebleven op de plaats delict. Mogelijk hebben de dieven niet in de gaten gehad dat het hier een legaal examen in ons land betrof”, denkt de inspectie. En dat terwijl het examen Fries onbeveiligd voor het grijpen lag, “omdat hier toch nooit iemand naar omkeek”, staat in de verklaring te lezen.

Deze week komt de Algemene Onderwijsbond (AOb) bijeen om zich te buigen over de vraag hoe de scholen de verwachte toeloop van leerlingen Fries kunnen opvangen en waar zo snel docenten Fries kunnen worden gevonden.