De Bond van Friese Vogelwachters (BFVW) denkt dat niet alleen de kou en de droogte van het vroege voorjaar debet zijn geweest aan het geringe aantal kievitseieren dat dit jaar is gevonden. Dat blijkt uit een evaluatie van het afgelopen, dramatisch verlopen eierraapseizoen. ‘We hebben onze leden uitgebreid gevraagd naar hun ervaringen’, stelt voorzitter Reinder Talgra van de BFVW. ‘Het blijkt dat er veel spraakverwarring is geweest bij het melden van vondsten. Vooral in de Friese Wouden is er sprake van veelvuldige miscommunicatie.’

Talgra wijst op het toenemende aantal bezitters van een Apple IPhone. ‘Daar ging het mis. Geregeld ontvingen wij op het buro telefoontjes van eierzoekers, die wilden doorgeven dat ze een IPhone hadden. Onze medewerkers hebben deze meldingen keurig geregistreerd, maar niet als vondst genoteerd. Pas na klachten van een aantal eierzoekers, die na afloop van het seizoen vragen begonnen te stellen waarom ze niet werden geregistreerd als vinder van een kievitsei, bleek dat velen van hen hebben gezegd dat ze “in aai fûn hawwe”. Helaas hebben de buromedewerkers dit niet als zodanig begrepen.

Talgra overweegt om voor volgend jaar bezitters van een Iphone te verzoeken hun oude Nokia’s mee het veld in te nemen. Speurwerk in de oude almanak ‘Vogels in Friesland’ heeft volgens de BFVW duidelijk gemaakt dat er geen enkele vogelsoort of ei is die met de Nokia kan worden verward.