Friese brouwer moet Heineken doen vergeten in Sotsji

Russen hebben liever een ‘Fryslân Us Heit House’

Het moeizame vriendschapsjaar heeft het imago van Nederland flink beschadigd (foto: herwinthole.nl)

Het moeizame vriendschapsjaar heeft het imago van Nederland flink beschadigd (foto: herwinthole.nl)

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Friese Bierbrouwerij uit Bolsward gevraagd om tijdens de komende Olympische Winterspelen het Holland Heineken House over te nemen. De huldigingen, festiviteiten en handelsactiviteiten tijdens de spelen kunnen dan plaatsvinden in het ‘Fryslân Us Heit House’. Het IOC zegt het verzoek te hebben gedaan op aandringen van de Russische organisatie.

De strubbelingen rondom het Russich-Nederlands vriendschapsjaar zouden hieraan ten grondslag liggen. Het imago van Nederland heeft daarbij grote schade opgelopen. “Het is marketingtechnisch op dit moment gewoon niet handig om in Rusland te koop te lopen met je Nederlandse identiteit. Daarom is ons gevraagd om tijdens deze Winterspelen de taak van Heineken over te nemen. We schuiven daarbij nadrukkelijk de Friese identiteit naar voren, zodat de handel niet hoeft te leiden onder de ravage die de Haagse vriendschap heeft achtergelaten”, zo laat de directie van de Friese Bierbrouwerij weten.

De (foto: fryslan-winkel.nl)

De trend om te verfriesen is door topsporters allang ingezet (foto: fryslan-winkel.nl)

Het benadrukken van de Friese Identiteit is met het oog op de etnische samenstelling van de nationale afvaardiging ook te rechtvaardigen. Op dit moment zijn Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt al verzekerd van een startbewijs, en daar zullen na het Olympisch Kwalificatie Toernooi langebaanschaatsen ongetwijfeld een stuk of drie, vier Friezen bij komen, waarbij Sven Kramer zeker niet de enige Friese medaillekandidaat is. “Je ziet ook dat steeds meer topsporters aan het verfriesen zijn. Kijk naar Olympisch kampioene Anni Friesinger. En ook Ireen Wüst woont inmiddels alweer jaren in Heerenveen. Deze trend kunnen wij verder uitnutten met het Fryslân Us Heit House. En het is verdorie ook wel eens tijd. Jarenlang verschuilt de Nederlandse identiteit zich achter de naam van de provincie Holland, nu is gewoon een andere provincie aan de buurt”, vinden ze in Bolsward.

De Friese Bierbouwer gaat zelf al uit van deelname in Sotsji: “Voor de gelegenheid hebben we het Grouster Skûtsje Bier weer in productie genomen, wat in het Us Heit House geschonken gaat worden. Met deze lichtblonde tripel maken we meteen een statement in de richting van Standard&Poor. Wat zij er ook van vinden: een olympisch Friesland heeft de Tripel-status.