Aannemers denken Zwarte Pieten-probleem te kunnen oplossen

De (foto: nieuwsbank.nl)
De Pieten zullen keurig gebleekt uit de chloorsteen tevoorschijn komen (foto: nieuwsbank.nl)

Het Collectief van Friese Bouwbedrijven (CFB) heeft zich vandaag bij de Verenigde Naties gemeld met een plan om de crisis in de discussie rondom Zwarte Piet op te lossen. Het CFB wil op korte termijn een grootschalige actie op touw zetten om alle schoorstenen om te bouwen tot chloorstenen. Op deze manier zouden de helpers van Sint Nicolaas een stuk blanker uit de strijd komen.

“Met eenvoudige technieken is het in korte tijd mogelijk om de binnenwanden van schoorstenen van een coating te voorzien die een chloorsubstantie in zich bergt. Zo blijven de wanden schoon en komen de Pieten keurig gebleekt tevoorschijn”, zo legt een woordvoerder van CFB uit.

Het CFB geeft daarbij zonder gêne toe een enorm eigenbelang te zien in het project. “We kunnen de Friese bouwwereld in één klap uit de crisis krijgen. Als we voor half november alle schoorstenen moeten aanpakken hebben wij het hele contingent bouwvakkers dat op dit moment werkloos thuis zit, hard nodig.”

In eerste instantie wilde het CFB zijn plan voorleggen aan de regering, maar nadat minister-president Rutte gisteren verklaarde dat de Zwarte Pieten-discussie geen regeringskwestie is, en vanochtend de VN bekendmaakte zich op het onderwerp te zullen storten, heeft het bouwerscollectief de steven onmiddelijk richting het VN-hoofdkantoor in New York gewend. Hoe daar op het voorstel is gereageerd is nog niet bekend.