Fries Museum: toch maar weer een tweedehandsje

Kunstinstelling hoopt ooit een nieuw schilderij te kunnen kopen

Het (foto: nos.nl)

Het schilderij uit 1866  is goed onderhouden (foto: nos.nl)

Na lang wikken en wegen heeft het Fries Museum besloten om toch maar weer een tweedehands schilderij te kopen. Vandaag maakte het museum bekend de nieuwe eigenaar te worden van een ‘sleutelschilderij’ van Sir Lawrence Alma-Tadema. Liever had het museum een splinternieuw werk gekocht, maar dat bleek nog te hoog gegrepen.

De aankoop van ‘The entrance to a Roman theatre’ uit 1866 stemt het museum desalniettemin tevreden. “Het werk is nog in goede staat. De vorige eigenaar heeft er goed op gepast, het schilderij heeft op tijd z’n beurten gehad. Het onderhoudsboekje laat ook geen bijzonderheden zien, uitgezonderd een paar onderdelen die zijn vervangen”, aldus conservator Hank van der Wegen.

Toch zou het Fries Museum niets liever willen dan ooit eens een nieuw schilderij aankopen. “Maar die zijn gewoon erg duur. En de afschrijving is de eerste vijf jaar enorm. Goed, het onderhoud is minder en als je er zuinig mee bent kunnen ze lang mee, maar voorlopig moeten we het met tweedehandsjes doen”, legt Van der Wegen zich bij de situatie neer.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan