Frans en Lytse Frans mogelijk officieel BN’ers

Man bijt hond-duo toegetreden tot groslijst 2014

Lytse en grutte Frans (foto: ncrv)

De Fransen horen in december of ze op de Permanente Grote Lijst komen (foto: ncrv)

Frans en Lytse Frans, de Zwaagwesteinder boer en zijn knecht die geregeld te zien zijn in Man bijt Hond, krijgen mogelijk de status van Bekende Nederlander. Vandaag publiceerde de statuscommisie van de Verenigde Bekende Nederlanders de groslijst voor 2014. De twee Fransen nemen daarop een prominente plaats in. Begin december, tijdens het BN-gala in Hilversum, wordt bekend of zij een plaats krijgen op de Permanente Grote Lijst van Bekende Nederlanders.

Het is niet voor het eerst dat er een Fries op de lijst van de statuscommissie staat. Deze commissie bestaat uit celebrety-verslaggevers, musicalproducenten en RTL4-kijkers. Vorig jaar viel Johannes Rypma de eer te beurt op de longlist te komen. Peter Tuinman, Doutzen Kroes en Syb van de Ploeg zijn zelfs doorgedrongen tot de Permanente Grote Lijst. Die lijst is een garantie voor verdere bekendheid, omdat het rechtstreeks toegang geeft tot programma’s als Wie is de Mol, Expeditie Robinson en Ik hou van Hollland. Op dit moment gaat zelfs het gerucht dat Grutte Frans is benaderd door het programma De Slimste Mens. Dit wordt door de NCRV ontkend noch bevestigd.

ManBijtHondHoewel Frans en Lytse Frans in Nederland bekend zijn door hun optreden in Man bijt Hond, is dit in het buitenland vrijwel onbekend. Grutte Frans geniet daar vooral aanzien als economie-filosoof. Zijn dissertatie over de invloed van het onderbewuste op schijn en wezen op de geopolitiek van equatoriaal Afrika, heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van micro-kredieten in de Derde Wereld. De NCRV volgt de twee Fransen op dit moment bij hun sociale onderzoek, waarbij gekeken wordt naar de effecten van een rudimentaire levensstijl op de macro-economische ontwikkeling van de sociale context.

Grutte Frans was onbereikbaar voor commentaar. Gymnasiast Jurjen Meuken, alias Lytse Frans, is blij met de nominatie, maar betwijfelt op hij  lang op de BN-lijst blijft, gezien zijn aanstaande studie in het buitenland. Via Twitter reageerde hij, met een knipoog naar zijn voornaam: “Très heureux avec nomination. Mais l’année prochaine Harvard. Vue extérieure caméras.”

Als de twee Fransen op de Grote Lijst komen, gaat dit mogelijk ten koste van de tanend bekende Monique Sluijter en Rintje Ritsma.