Hosper: “Wij hebben opvolger Dijsselbloem klaarstaan”

FNP heeft de opvolger van Dijsselbloem klaarstaan (www.nu.nl)
FNP heeft de opvolger van Dijsselbloem klaarstaan (foto: www.nu.nl)

De nieuwe partijvoorzitter van de FNP, Ultsje Hosper, wil flink op de trom slaan in Europa. Na zijn recente pleidooi voor een autonomie provincie Friesland heeft Hosper nu ook te kennen gegeven dat de frysknasjonalen een gooi gaan doen naar het voorzitterschap van de Europgroep. “Als huidig voorzitter Jeroen Dijsselbloem geen zin heeft in een fulltime bestuursjob bij die club, willen wij die taak graag overnemen”, aldus Hosper.

Op een druk bezocht congres kreeg de ex-voorzitter van It Fryske Gea meermalen de handen op elkaar tijdens een bevlogen speech waarin hij in drie kwartier een wenkend nieuw perspectief schetste voor Friesland. Volgens Hosper ligt de macht in de toekomst in Brussel, en is het nu zaak daar voet aan de grond te krijgen. Aan het einde van zijn betoog schoof Hosper gedeputeerde Jehannes Kramer naar voren als toekomstig voorzitter van de Eurogroep, als opvolger van Jeroen Dijsselbloem, die een fulltime voorzitterschap niet ziet zitten. ‘Sjoch, as wy as FNP wat wolle, moatte der minsken op wichtige posten komme. Allinnich sa wurde wy echt serieus naam,’ stelde Hosper.

Den Haag is voor de vooruitstrevende ideeën van de partij een gepasseerd station. ‘Wat beslút Den Haach no noch?’ vroeg Hosper aan de zaal. Uit de onstuimige bijval mag worden geconcludeerd dat de FNP eindelijk zijn sterke man gevonden heeft. De tandem Hosper-Kramer mag, afgaand op reacties in de achterban, in de aankomende verkiezingen nu al als een substantieel machtsblok worden gezien. ‘Wy ha de goede koers te pakken,’ glimlachte Hosper na afloop.