‘Vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren’ voorlopig favoriet

Een gezamenlijke ondertitel moet de sfeer weergeven die alledrie kranten willen uitstralen (foto: krantine.nl)
Een gezamenlijke ondertitel moet de sfeer weergeven die alledrie kranten willen uitstralen (foto: krantine.nl)

 

De redactieraden van Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden zijn vandaag voor het eerst gezamenlijk bijeen geweest om te zoeken naar een nieuwe, gezamenlijke ondertitel voor de kranten. Hoewel directie en hoofdredacties gisteren meteen bij het bekendmaken van het overnamenieuws nadrukkelijk stelden dat de drie titels overeind zullen blijven, is er toch behoefte om naast deze pluriformiteit ook een signaal van eenheid af te geven. “En dat kan natuurlijk het beste door de drie krantentitels een gezamenlijke ondertitel mee te geven”, verklaren de drie redactieraden.

Een goede slagzin of ondertitel is een belangrijk instrument om de sfeer over te brengen die een krant wil uitstralen. ‘De krant van wakker Nederland’ of ‘Slijpsteen voor de geest’ zijn daar goede voorbeelden van. “Zoiets moeten wij ook zien te vinden. Een zin die in één seconde het gevoel van onze gezamenlijke kranten kan overdragen”, aldus de redactieraden in een persbericht.

Volgens de verklaring is er nog geen besluit genomen, maar een bron van het Friesch Dagblad verklaart dat er een torenhoge favoriet is: ‘Vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren’. “Natuurlijk willen wij graag een christelijke ondertitel. Daar hebben we hard voor gestreden, en we hebben getracht een tekst te vinden die ook goed aansluit bij de andere twee kranten. Maar eerlijk gezegd waren we wel een beetje verbaasd dat de vertegenwoordigers van de twee andere kranten zo positief reageerden op ons voorstel. Volgens hun geeft deze ondertitel exact het gevoel weer dat op alle drie de redacties leeft”, aldus een FD-redacteur.