Emotioneel weerzien bij reünie bevrijdingsdag 1936

Vriendinnen raakten elkaar 80 jaar geleden kwijt

Blijdschap en verhalen tijdens het weerzien

Blijdschap en verhalen tijdens het weerzien

Huilend van ontroering vielen ze elkaar in de armen, twee hoogbejaarde vriendinnen. In het feestgedruis van bevrijdingsdag 1936 waren ze elkaar uit het oog verloren. Op de reünie vandaag, precies tachtig jaar na dato, zagen ze elkaar voor het eerst weer terug.

De 93-jarige Tjitske Mellema weet het nog als de dag van gisteren. “Het was tijdens het bevrijdingsfestival. Ik was dertien en mocht voor het eerst alleen naar het Oldehoofsterkerkhof. Daar waren optredens van het String Quartet en de Lloyd Sisters. Een dolle boel was het. De avond ervoor waren we nog twee minuten stil geweest, nu was het tijd om de vrijheid te vieren. En dat deden we met hart en ziel.”

Helaas raakt Mellema in het gewoel haar vriendin Jikke Gaastra uit het oog. “Zo ging dat gewoon. Ik maakte me er niet druk om, zou haar zo wel terugvinden”, weet Mellema nog. Tot haar grote spijt echter kwam ze Gaastra die dag niet meer tegen, waarna de twee elkaar definitief uit het oog verloren.

Definitief, zo léék het. Want op de reünie van vanmiddag, waarbij het bevrijdingsfeest van 1936 nog eens dunnetjes werd overgedaan, dook Jikke Gaastra plotseling op. Met tranen in de ogen sloten de twee vriendinnen elkaar, voor het eerst in tachtig jaar, weer in de armen.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter:  @DeButenPost 

Of meld je aan als fan