200 km in vier uur op e-bike – meesten eindigen in ziekenhuis

De fietsen werden door medewerkers op maximaal electrisch vermogen ingeregeld (foto: elektrischefietsen.com)
De fietsen werden door medewerkers op maximaal electrisch vermogen ingeregeld (foto: elektrischefietsen.com)

Een spontaan bedacht uitje van zorgkoepel De Friese Wouden is vandaag uitgelopen op een drama. Ruim vijftig bejaarden wilden de route langs de Friese elfsteden fietsen, maar slechts een enkeling bereikte de finish. Minstens dertig deelnemers eindigden na valpartijen met botbreuken en kneuzingen in het ziekenhuis. De politie is woedend. “We zijn de hele middag in de weer geweest met ongelukken van deze tocht. Hij was onaangekondigd en bovendien buitengewoon slecht georganiseerd”, fulmineert een woordvoerder.

Een medewerker van zorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost, één van de organisatoren van de tocht, geeft toe dat de elfstedentocht achteraf niet handig was. “Maar we wilden zo graag iets leuks doen voor onze bewoners. We weten dat een uitje met deze leeftijdsgroep niet langer dan vier uur kan duren, omdat we anders teveel zorg onderweg moeten leveren. Dus we hadden voor deze mensen een heel stel goede e-bikes gehuurd. Die hebben we afgesteld op het maximale elektrische vermogen, zodat een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur haalbaar zou zijn. Op die manier dachten we mooi in één middag de tocht te kunnen ronden”, aldus de verpleegster.

Ruim dertig deelnemers haalden de finish niet, maar eindigden in het ziekenhuis.
Ruim dertig deelnemers haalden de finish niet, maar eindigden in het ziekenhuis.

Ze geeft daarbij toe dat het plan “wellicht niet goed doordacht en wel erg optimistisch was.” Op de vraag of het initiatief te maken had met de hygiëneproblematiek bij De Friese Wouden wilde zij niet antwoorden, behoudens “dat we in de tussentijd mooi met emmer en sop door de gebouwen konden.”