Concurrentie dreigde toerisme op Wadden te verstoren

Beide eilanden mikken op dezelfde groepen toeristen (foto: beleef-terschelling.nl)
Beide eilanden mikken op dezelfde groepen toeristen (foto: beleef-terschelling.nl)

Met steun van het rijk heeft de gemeente Terschelling gisteren het eiland Ameland overgenomen. Voor een bedrag van negen miljoen euro, betaald door staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, komt het eiland volledig in handen van Terschelling. Alle toeristische activiteiten op Ameland zullen hierdoor met onmiddelijke ingang worden gestaakt. Zo komt een eind aan een jarenlang durende eilandenoorlog, waarbij de moordende concurrentie uiteindelijk ten koste van de toeristen dreigde te gaan.

Staatssecretaris Mansveld is tevreden met het akkoord. “Terschelling en Ameland zitten al jaren in elkaars vaarwater. Ze mikken op dezelfde doelgroepen: jongeren, jonge gezinnen en ouderen. De strijd tussen beide eilanden ging uiteindelijk ten koste van de toeristen. Zo dreigde Terschelling in de onrendabele wintermaanden minder toeristen te kunnen opnemen, omdat gestunt met bodemprijzen de kassen van de ondernemers aantastte. Met het uitkopen van Ameland kunnen we de rust op Terschelling eindelijk herstellen”, zo laat de staatssecretaris weten.

(foto: oogmodecocon.nl)
Alle toeristische activiteiten op Ameland worden onmiddelijk stopgezet (foto: oogmodecocon.nl)

Ook op Terschelling zelf wordt opgelucht gereageerd op het nieuws. “Eindelijk kunnen we verder met echt ondernemen, op een eerlijke manier, zonder al die onhebbelijkheden met Ameland”, zegt een campinghouder, die omwille van de gevoeligheden op het eiland niet met naam wil worden genoemd. Op Ameland spreken veel mensen van ‘een dubbel gevoel’. “We zijn vroeger niet met toerisme begonnen om er nu noodgedwongen een punt achter te moeten zetten. Anderzijds, het geld vergoedt veel. Bovendien is ons inspraak toegezegd op het toeristisch beleid van Terschelling. En uiteindelijk is dat een hele stap voorwaarts”, zo laat een woordvoerder van het VVV Ameland weten.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost