Eerste schaatsloze weekend kent weinig grote problemen

Slechts acht geweldsincidenten op straat gemeld

Zes pelotons ME en veel politie was afgelopen weekend op de been in Heerenveen en Leeuwarden

Zes pelotons ME en veel politie was afgelopen weekend op de been in Heerenveen en Leeuwarden

Geen grote chaos, geen massale vechtpartijen, geen oproer. De angst voor lokale bestuurders lijkt achteraf onnodig te zijn geweest: het eerste weekend zonder schaatswedstrijden op televisie is redelijk probleemloos verlopen. De politie maakt melding van acht serieuze geweldsincidenten. En dat zijn er veel minder dan waarvoor op voorhand werd gevreesd.

In Heerenveen hield de ME zes complete pelotons achter de hand, en ook in Leeuwarden waren tientallen extra agenten opgetrommeld om mogelijke onrust te beteugelen. “Achteraf kun je dat overdreven noemen, maar we hadden geen flauw idee wat we konden verwachten. Niemand op het gemeentehuis kon zich meer in herinnering brengen hoe zoiets vroeger ging, toen er geen schaatsen op tv was”, aldus burgemeester Ferd Crone. “Dan mag je dus geen risico’s nemen. Je kunt ook stellen dat dankzij preventieve aanwezigheid van blauw op straat, het rustig is gebleven.”

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen beaamt dat. “Onze voetbalclub speelde daarnaast ook nog eens uit. Mensen hadden dus he-le-maal niets te doen, dit weekend in Heerenveen. Dan ligt verveling op de loer en kan de vlam zomaar in de pan slaan. Ik ben blij dat we dat in de kiem hebben kunnen smoren.”

De politie wil weinig kwijt over de aard en locaties van de geweldsincidenten. “Het onderzoek daarnaar loopt nog, dus daar kunnen we niets over zeggen. Maar het valt allemaal binnen de voorziene geweldsproporties”, aldus een woordvoerder.