Vondst al binnen twee dagen ‘ûngetiid’

 

Het grasmaaiseizoen is nog geen twee dagen in volle gang, maar nu al is het eerste kievitsei gevonden dat ongeschonden op een gemaaid weiland is blijven liggen. De gelukkige vinder is boer Johan Sipma uit Hartwerd. Hij zal het ei morgen aanbieden aan de Commissaris van de Koning, John Jorritsma.

De vroege vondst heeft waarschijnlijk alles te maken met, gek genoeg, het late maaiseizoen, denkt voorzitter Reinder Talgra van de Bond van Friese vogelwachters (BFVW). “Boeren hebben lang moeten wachten voor ze de weilanden in konden. Ze zijn dus superscherp en geconcentreerd”, geeft Talgra als verklaring.

Johan Sipma bevestigt die lezing. “Het was mij nog nooit eerder gelukt een nest heel te houden. Dit jaar was ik extra gebrand op een ongeschonden ei, ook al zou het er maar eentje zijn. Maandag lukte het nog niet goed. Ik denk dat ik over een dertiental nesten heen ben gereden. Meestal zie je pas de restanten als je later met de opraapwagen het gras binnenhaalt. Maar vanmiddag wist ik vlak voor een bocht een nest met drie eieren net op tijd te ontwaren. Helaas raakte mijn linkervoorwiel twee van de drie kleinoodjes, maar het derde kon ik net ontwijken. Ik heb het ei meteen opgeraapt en meegenomen de tractor in. Het is zo’n mooi gezicht. Ja, morgen zal ik zeker apetrots op het provinciehuis verschijnen”, aldus Sipma.

 

Bij Hartwerd werd het eerste kievitsei gevonden dat ongeschonden op een gemaaid weiland achterbleef (foto: hei-heg-hoogeind.dse.nl)
Bij Hartwerd werd het eerste kievitsei gevonden dat ongeschonden op een gemaaid weiland achterbleef (foto: hei-heg-hoogeind.dse.nl)