Eernewoude wil nieuwe topsporthal voor piksjitten

“We moeten mee in de volk der vaderen”

Piksjitten kan nu alleen alleen als na een vorstperiode de dooi invalt (foto: lc.nl)

Piksjitten kan nu alleen als na een vorstperiode de dooi invalt (foto: lc.nl)

Onder grote tijdsdruk worden in Eernewoude plannen gesmeed om een ijshal te bouwen boven It Wiid. “We moeten snel handelen, anders raken wij binnen de kortste keren onze positie kwijt aan de concurrentie”, zegt voorzitter Jeen Westerling van Plaatselijk Belang. Het dorp is teveel in slaap gesust door zijn onaantastbaar gewaande status in het piksjitten, maar de verwikkelingen rondom het schaatsen hebben Westerling de ogen geopend: “Voor je het weet ben je je plaats kwijt en gaat iemand in het westen met jouw sport aan de haal. We moeten dus toch mee in de volk der vaderen.”

De eerste tekeningen zijn inmiddels getoond op de jaarvergadering van Plaatselijk Belang. De bedoeling is om een hal te bouwen die beide oevers van It Wiid met elkaar verbindt. “Dan hebben we ook meteen de problemen met de pont opgelost. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we onder alle weersomstandigheden kunnen trainen. En natuurlijk kunnen we veel meer wedstrijden organiseren”, aldus Westerling.

Beoogd ijsmeester Vage Heldboom is zich op dit moment aan het oriënteren op de ijsvloer. Deze moet stevig zijn, maar toch voorzien worden van een laagje water om goed te kunnen piksjitten.

Piksjitten is een soort jeu de boules op smeltend ijs. Het laagje water op de ijsvloer is nodig om de blokjes naar de pik te kunnen laten glijden.

Klik hier voor een Omrop Fryslân reportage over piksjitten.