Een op twintig mannen weleens veracht

Vijftienduizend mannen soms denigrerend behandeld door vrouw

Hoe groot de emotionele schade voor mannen is, is onbekend (foto: velopidesalon.com)

Hoe groot de emotionele schade voor mannen is, is onbekend (foto: velopidesalon.com)

Ruim vijf procent van de mannelijke bevolking in Friesland is een of meerdere malen in z’n leven veracht door een vrouw. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar kleinerend gedrag door vrouwen. In totaal gaat het om zo’n vijftienduizend mannen die slachtoffer zijn geweest van vrouwen die hen denigrerend behandelden. Daarmee loopt Friesland precies in de pas met andere regio’s in ons land.

Hoe groot de emotionele schade is die de mannen hierbij hebben opgelopen, is onduidelijk. “Zoiets is moeilijk te meten”, aldus klinisch psycholoog Jonathan Gersé. “Wat de een als uiterst pijnlijk ervaart, kan door de ander luchtig worden opgevat. In z’n algemeeenheid is natuurlijk wel duidelijk dat het mannelijk zelfvertrouwen hoe dan ook lijdt onder zulke ervaringen.”

De provincie Friesland weet nog niet wat ze met de uitkomsten van het onderzoek zal doen. Een woordvoerder stelt dat er eerst ‘nadere analyse’ nodig is van de cijfers. “Pas als we goed zicht hebben op wáár de problemen het grootst zijn, kunnen we daar beleid op uitoefenen.”

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost