Moordende tabletconcurrentie tussen scholen op til

De   (foto: paradigit.nl)
De directie van R412komst ziet het meeste heil in androidbestuurde scholen (foto: paradigit.nl)

Met de komst binnenkort van een Samsung Galaxy tab 3 10.1 school in Drachten lijkt een verwoede concurrentiestrijd te zijn begonnen tussen verschillende tabletleveranciers, die allemaal proberen zoveel mogelijk basisscholen in hun kamp te krijgen. Nog voor de herfstvakantie hoopt de Drachtster OBS De Oarsprong zichzelf te hebben getransformeerd tot ‘R412komst’ (Ready for een toekomst) en alle lesboeken te hebben ingeruild voor het Samsung tablet. “Een bewuste keuze”, aldus de directie, “we hebben de iPad overwogen maar zien uiteindelijk meer heil in androidbestuurde scholen.”

Dat lijkt de opmaat te zijn voor een tabletoorlog die zich laat vergelijken met de situatie waarbij biermerken horecagelegenheden aan zich trachten te binden.

Inmiddels voert het PCBO in Franekeradeel overleg om al zijn basisscholen in de gemeente om te vormen tot Microsoft Surface with Windows RT scholen. Dit Windows-besturingssysteem heeft ook de aandacht van openbare basisscholenkoepel Proloog in Leeuwarden. “Alleen zijn wij niet door Microsoft benaderd, maar door fabrikant Asus. Die hebben ons een aanbod gedaan dat we bijna niet kunnen weigeren. De kans is groot dat wij binnenkort Asus Transformer Book TX300CA-C4025H school worden”, aldus een docent.

De Monseigneur Scholtensschool, de katholieke jenaplanschool in Wolvega, heeft intussen oriënterende gesprekken gevoerd met Sony. Mogelijk gaat deze school binnenkort verder door het leven als Sony Xperia Tablet Z school.