Conferentie: geef Waddenzee snel terug aan de mensen

Natuur heeft onverantwoorde roofbouw gepleegd op het gebied

De (foto: nationalgeographic.nl)

De zee is de uitputting nabij door schaamteloos gedrag van vogels, zeehonden en vissen (foto: nationalgeographic.nl)

Het wordt hoog tijd dat we de Waddenzee teruggeven aan de mensen. Dat is het standpunt dat de meeste deelnemers huldigen aan de trilaterale Waddenzeeconferentie, die vandaag in het Deense Tønder wordt gehouden.

“Decennialang heeft de natuur schaamteloos zijn gang kunnen gaan. Daarbij is onverantwoorde roofbouw gepleegd op de zee. Vogels, zeehonden, vissen, ze konden allemaal profiteren van de Wadden. Maar de zee is nu de uitputting nabij. Willen we onze toekomstige generaties niet met een enorme ecologische schuldenlast opzadelen, dan wordt het onderhand tijd om de Waddenzee terug te geven aan de mensen” zo staat in een conceptverklaring die vandaag waarschijnlijk zal worden ondertekend door verschillende regeringsfunctionarissen, onder wie staatssecretaris Sharon Dijksma van economische zaken.

Plannen die daarbij op de conferentie worden besproken zijn onder meer de zoutwinning in het gebied, het uitbreiden van het aantal energiecentrales aan de kust en een verdere toename van volumes giftige afvalstoffen die kunnen worden geloosd. “Dat gebeurt allemaal onder streng toezicht en binnen de marges van alle regels die we daarvoor opstellen. Dat hebben we de natuur nog nooit zien doen. Die gaat volledig zijn eigen gang en trekt zich van onze procedures niets aan. Daarmee heeft de natuur zichzelf uiteindelijk een brevet van onvermogen opgespeld”, aldus Dijksma.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost