Carnavalsvierders trotseren storm met ingenieuze ganzenpas

Feestende mensen houden elkaar stevig vast

Er zijn al mensen die één hand losjes de lucht in laten zwaaien, maar dit wordt afgeraden (foto: blogofys.nl)

Er zijn al mensen die één hand losjes de lucht in laten zwaaien, maar dit wordt afgeraden (foto: blogofys.nl)

Op bijzondere wijze hebben carnavalsvierders zich gisteren staande weten te houden in de storm. Door zich in een rechte lijn op te stellen, elkaar stevig bij de schouders vast te pakken en op die manier in ganzenpas tegen de wind in te lopen, slaagden de feestende mensen erin overeind te blijven. Daarmee lijken de carnavalsvierders een belangrijke ontwikkeling te hebben toegevoegd aan de permanente menselijke strijd tegen de elementen.

Of de ingenieuze ganzenpas in Drabbelterp, Bokkedam of Fyfkesryk is uitgevonden lijkt niet meer te achterhalen, maar als een olievlek verspreidde het nieuws zich over de carnavalsplaatsen, en binnen een dag leken carnavalsvierders zich de tred te hebben eigengemaakt alsof ze het al jaren deden.

“Het is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk”, legt Prins Kolder van de Sljettespringers uit. “De sterkste gaat voorop, daarachter vormen we een soort van schakelketting. De kunst is om met de platte hand stevig de schouder van je voorganger te omknellen en niet meer los te laten, ook niet bij wat tegenstand. Dan kan er eigenlijk niet veel gebeuren.” Volgens de Prins werden gisteren al carnavalsgangers gesignaleerd die probeerden hun voorganger slechts met één hand vast te houden en de andere losjes de lucht in te zwaaien, “maar dat raden wij af, zeker met deze weersomstandigheden.”

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter:  @DeButenPost 

Of meld je aan als fan