Bussemaker: Friesland kan hele bedrag voor universiteit lenen

Minister vindt dat provincie te bang voor schulden is

De Friese vlag wapperde vorig jaar één dag op het gebouw van de universiteit van Groningen (foto: lc.nl)

De Friese vlag wapperde vorig jaar één dag op het gebouw van de universiteit van Groningen (foto: lc.nl)

Als Friesland 25 miljoen nodig heeft voor een universiteit, kan de provincie dit complete bedrag lenen bij DUO. Gedeputeerde Staten hoeven geen ‘leenangst’ te hebben. Dat stelt minister Jet Bussemaker. “Een studieschuld is immers doodnormaal geworden”, aldus de minister.

Daarmee reageert Bussemaker op geluiden uit het Friese provinciehuis, dat er mogelijk een nieuw onderzoek moet komen naar de haalbaarheid van een universiteit in de provincie. Het nieuwe college van gedeputeerde staten hikt tegen de investering van 20 á 25 miljoen euro aan, en twijfelt of deze uitgave zich wel zal terugverdienen.

Maar de minister vindt dat het provinciebestuur zich daar niet te druk om moet maken. “Er is tegenwoordig geen student meer die zich zorgen maakt over studieschuld. Lenen is het nieuwe krijgen geworden. Als de studenten hier niet moeilijk over doen, moet de provincie gewoon het goede voorbeeld geven en het volle bedrag lenen bij DUO, de instantie die de leningen in het onderwijs regelt”, stelt Bussemaker in een reactie.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan