Bildtse dorpen willen dolgraag openlucht-kaatsmuseum worden

Minnertsga, Sint Jabik en Sint Anne ruziën om felbegeerde status

De (foto: vandaagopstap.nl)

De dorpen verwachten een flinke impuls van de titel (foto: vandaagopstap.nl)

Plaatselijke Belangen van drie kaatsdorpen in Het Bildt zijn elkaar deze week in de haren gevlogen vanwege de mogelijkheid om openlucht-kaatsmuseum te worden. Nu het nog steeds onduidelijk is wat de toekomst van het bestaande kaatsmuseum wordt, heeft de kaatsbond KNKB geopperd om dan maar een heel dorp om te toveren tot openlucht-kaatsmuseum. De drie dorpen die het meest in aanmerking lijken te komen kunnen het er onderling echter niet over eens worden wie met de eer gaat strijken.

Zowel Minnertsga, Sint Jacobiparochie als Sint Annaparochie hebben zich meteen bij de KNKB gemeld als kandidaat. Voor de dorpen zou de felbegeerde status een enorme impuls betekenen. “We verwachten toch tienduizenden bezoekers per jaar. Dat zijn aantallen waar onze middenstanders en ondernemers nu alleen maar van kunnen dromen”, aldus voorzitter Keimpe Ferwerda van Plaatselijk Belang Sint Jabik.

In Sint Annaparochie menen ze echter meer recht op de titel te hebben, omdat de Stannebuursters nu eenmaal wonen in de hoofdplaats van de gemeente, “en na Franeker zijn wij daarmee ook de hoofdplaats van het kaatsen”, meent bestuurslid Molte Strikwerda.

De gebroeders Chris en Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra, de trije keningen van Minnertsga (foto: franekercourant.nl)

Cornelis Terpstra en de gebroeders Chris en Jacob Wassenaar, de trije keningen van Minnertsga (foto: franekercourant.nl)

En daarmee gaan beide dorpen voorbij aan de historie, vinden ze in Minnertsga. “Hier wonen toch echt de meeste kaatsers, en met Chris Wassenaar hebben wij beslist de beste kaatser uit de moderne tijd in huis. En niemand is vergeten dat wij hier ‘de trije keningen’ Cornelis Terpstra, Chris en Jacob Wassenaar hebben gehad”, herinnert Minne Werkman van Dorpsbelang Minnertsga zich. “Feitelijk hoef je hier niets aan te passen. Iedereen die je op straat tegenkomt heeft een kaatsfunctie. Een kassa bij de ingangen van het dorp en klaar is het.”

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost