BFVW: vrouwen mogen dit jaar ook het veld in

Internationale Vrouwendag aanleiding voor proef van een jaar

Vrouwen moeten wel onder begeleiding van hun echtgenoot zijn en wordt verzocht het hoofd bedekt te houden (foto: lc.nl)
Vrouwen moeten wel onder begeleiding van hun echtgenoot zijn en het hoofd bedekt houden (foto: lc.nl)

Vrouwen mogen vanaf heden ook de weilanden in, om hun mannen te helpen met het beschermen van de weidevogels en hun broedsels. Dat heeft de Bond van Friese Vogelwachters (BFVW) vandaag bekendgemaakt. De bond had het besluit afgelopen vrijdag tijdens de ledenbijeenkomst al in alle stilte genomen, maar wilde wachten tot vandaag, Internationale Vrouwendag, om het heuglijke nieuws bekend te maken.

Voorlopig gaat het om een proef van een jaar, licht voorzitter Rendert Algra toe. “We moeten natuurlijk even aankijken hoe zich dit ontwikkelt en hoe de komst van de vrouwen wordt ervaren door de mannen in het veld”, zegt Algra. “Het is natuurlijk onzeker hoe vrouwen zich zullen gedragen, zeker als ze oog in oog komen te staan met nesten vol eieren. We weten niet in hoeverre ze zich dan kunnen beheersen”, aldus de voorzitter, die met het besluit wil aantonen dat zijn bond beslist niet traditioneel is en “zeker meegaat in de volk der vaderen.”

De BFVW stelt wel enkele voorwaarden aan de vrouwen die het veld in gaan. Zo is dat alleen toegestaan onder begeleiding van hun wettelijke echtgenoot en mogen ze ‘geen aanleiding geven tot het in verlegenheid brengen van andere mannen’, zo staat in de bepaling die met meerderheid van stemmen door de ledenvergadering is aangenomen. Het dragen van een hoofddeksel en gezichtsbescherming wordt sterk aangeraden, “maar dat is natuurlijk ter bescherming van de vrouw. Het kan nog best guur zijn in maart”, verduidelijkt Algra.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan