Bevolking Schier mogelijk binnenkort grotendeels vervangen

Stichting Imares wil diversiteit vergroten – inwoners woedend

De (foto: Kras.nl)

De inwonersvariatie is niet groot genoeg, vindt Imares (foto: Kras.nl)

De stichting Imares heeft zich de woede van de bevolking van Schiermonnikoog op de hals gehaald met de plannen om meer variatie aan te brengen in de samenstelling van de eilandbewoners. Eerder deze week werd al het voorstel gepresenteerd om de biodiversiteit te vergroten door de stuifdijk door te steken. Dit werd nog met lede oren aangehoord. De volgende fase maakt de bewoners echter laaiend: het vervangen van zestig procent van de bevolking.

“Wij kijken naar het grote geheel, en dan vallen in het kleine soms slachtoffers,” verontschuldigt de stichting zich. “Diversiteit van de complete biotoop, dat is het uiteindelijke doel. En de variatie aan inwoners is traditioneel op een eiland niet erg groot. Dat heeft natuurlijk te maken met het beperkte aantal families dat het gebied bevolkt, en waarbinnen mensen hun partner moeten zoeken en kinderen krijgen. Dan krijg je een genetische monocultuur. Door een deel van de inwoners te vervangen, ontplooit zich een compleet nieuw palet aan talenten op het eiland. Die zetten nieuwe ontwikkelingen in gang. En dat komt het eiland uiteindelijk alleen maar ten goede.”

De eilandraad laat weten zich ‘niet te laten saneren’. “Wij zíjn de biotoop. Dankzij onze genenpoel is Schier wat het is, en dat moet het blijven. Bovendien meert hier in de zomer een externe biotoop aan waar je een middelgrote stad mee kunt bevolken, met talent waar we vrij over kunnen beschikken en waarmee wij volop uit de voeten kunnen op het gebied van vermenging. Dus wat willen ze nou, laat ze daar in Wageningen in het biodiverse slik zakken.”

Imares verklaart ‘officieel nog niets van de weerstand te weten’. “We hebben gisteravond nog een mail naar alle inwoners gestuurd om vanochtend om negen uur bij ons in Wageningen te overleggen. Maar er was niemand.”