Archeologen vinden oude stavering

Kleinood voor nader onderzoek naar Fryske Akademy

De (foto: etsy.com)

De vondst werd via Twitter bekendgemaakt door de Fryske Akademy (foto: etsy.com)

De exacte vindplaats houden ze angstvallig geheim, maar een groepje amateur-archeologen heeft vorige week een zeer bijzondere, eeuwenoude stavering gevonden. Het sieraad zou mogelijk een verband hebben met de vondst van de fibula in Wijnaldum in de jaren negentig. De oude stavering zal binnenkort verder worden onderzocht door wetenschappers van de Fryske Akademy.

Directeur Hanno Brand van de Fryske Akademy maakte de vondst via Twitter bekend; het nieuws werd vervolgens direct geretweet door website itnijs.nl. Brand liet weten meteen de voorzitter van de FNP-fractie in Provinciale Staten te hebben gebeld, omdat er wat argewaasje leek te ontstaan rond de oude stavering.

Radboud Tjitsma is één van de vinders van het kleinood. “Nee, ik zeg niet wie van ons groepje van vijf de vondst heeft gedaan. We treden als collectief op, ook al hebben we ieder onze eigen verantwoordelijkheid als we op zoek gaan naar oude schatten”, aldus Tjitsma, die evenmin wil onthullen waar de stavering is gevonden. “Maar ik kan wel zeggen dat het een plek is waar we vaker kroonjuwelen hebben gevonden. Het lijkt allemaal wel te duiden op het bestaan van een rijke cultuur die eeuwenlang heeft moeten vechten tegen het verval”, denkt Tjitsma.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter: @DeButenPost 

Of meld je aan als fan.