Russen zouden begrip ‘pootaardappel’ op zwarte lijst hebben gezet

(foto: retecool.nl)
(foto: retecool.nl)

Landbouworganisatie LTO Noord vermoedt dat spraakverwarring ten grondslag ligt aan het Russische importverbod van Friese pootaardappelen. De Russen hebben officieel te kennen gegeven geen Europese aardappelen en planten meer in hun land toe te laten, “maar ons is ter ore gekomen dat de kern van het probleem ligt bij de pootaardappelen”, laat een woordvoerder van LTO Noord weten.

De boerenbond heeft meteen geïnformeerd bij zijn Russische partners naar de achtergronden van het verbod, en ontdekte dat er een direct verband is met de recente antihomowetgeving in dat land. Die verbiedt op welke wijze dan ook ‘propaganda’ te voeren voor homoseksualiteit. “Ze willen gewoon alle uitingen die richting homoseksualiteit wijzen verbannen uit de maatschappij. Er schijnt een zwarte lijst van namen en titels te zijn aangelegd die in de ban moeten worden gedaan. We zijn er nog niet zeker van, maar het lijkt aannemelijk dat het begrip ‘pootaardappel’ abusievelijk op die lijst terecht is gekomen”, zo denken ze op het LTO-kantoor in Zwolle.

Inmiddels wordt druk gezocht naar oplossingen. Uiteraard doet LTO pogingen de Russen uit te leggen wat de achtergrond is van het begrip pootaardappel. Intussen wordt onderzocht of het mogelijk is de producten tijdelijk officieel ‘zet-aardappelen’ of ‘zaai-aardappelen’ te noemen.

(foto: devolkstuinmarke.be)
(foto: devolkstuinmarke.be)