Amelanders protesteren tijdens provinciebezoek koning

‘Vrijheer van Ameland’ komt niet naar zijn eiland

Ameland in de tijd dat de titel 'Vrijheer' werd verkocht aan de Oranje Nassaus (foto: amelandtekaat.webklik.nl)

Ameland in de tijd dat de titel ‘Vrijheer’ werd verkocht aan de Oranje Nassaus (foto: amelandtekaat.webklik.nl)

 

 

De bewoners van Ameland zijn teleurgesteld dat het eiland wordt overgeslagen tijdens het provinciebezoek van de nieuwe Koning. De koning voert een reeks titels, waaronder die van “Vrijheer van Ameland”. Dat hij die titel niet komt opeisen, zet kwaad bloed bij de inwoners van de ‘Vrije Heerlijkheid’. Ze hebben dan ook aangekondigd actie te gaan voeren tijdens het bezoek van het kersverse vorstenpaar aan onze provincie.

De eilanders zijn beledigd door het wegblijven van de nieuwe Vrijheer. Deze stemming is koren op de molen van de anti-vrijheidsbeweging, die zich al jaren inspant voor het afschaffen van de vrijheid en heerlijkheid op Ameland. “Erfelijke vrijheid en heerlijkheid zijn niet meer van deze tijd”, verklaart een woordvoerder. “Johan Willem Friso heeft de titel ooit gekocht. Desnoods betalen we die 170.000 gulden terug aan de familie, dan zijn we voor eens en altijd van de vrijheid af.” De Amelander Anti-vrijheidsbeweging brengt haar standpunt voorlopig vreedzaam onder de aandacht. “We kennen de route van het koninklijk paar, en langs de route gaan we staan met borden ‘Weg met de vrijheid’. In Akkrum, Joure en Elahuizen gaan we flyeren tegen de vrijheid.”

De Amelanders beroepen zich op historische gronden. “Tijdens de 80-jarige oorlog en de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog waren we neutraal, en die positie willen we terug. Een neutrale positie binnen Europa, zonder vrijheid, zonder heerlijkheid, die willen we terug.”