Uit respect voor vreedzame bijdrage aan ons landschap

De storm heeft (foto: metronieuws.nl)
Zonder storm had Friesland zijn terpen en dijken niet gekregen (foto: metronieuws.nl)

Op de Friese amateurvoetbalvelden wordt dit weekeinde een minuut stilte voor de storm in acht genomen. Voor aanvang van de meeste wedstrijden zullen spelers, scheidsrechters en publiek een zwijgzaam eerbetoon brengen aan het natuurverschijnsel, dat vrijdag het land verweesd heeft achtergelaten.

“De storm heeft een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van ons landschap. Dankzij stormen werden onze Waddeneilanden en de Waddenzee gevormd, aan stormen hebben wij ons terpenlandschap en de zeedijken te danken. Het is niet overdreven om te stellen dat Friesland zonder storm een heel ander Friesland zou zijn geweest”, aldus de KNVB afdeling noord, die er bovendien op wijst dat de storm “vrijwel altijd vreedzaam zijn werk heeft gedaan. De afgelopen decennia zijn er amper slachtoffers gevallen, en dat is zeker een hele prestatie in roerige tijden. De storm heeft een frisse wind doen waaien in de maatschappij en de mensen bij elkaar gekregen.”

De oktoberstorm verwoestte een doel in Langweer (foto: marrennijs.nl)
De oktoberstorm verwoestte een doel in Langweer (foto: marrennijs.nl)

Op vrijwel alle velden zal een minuut stilte voor de storm in acht worden genomen, verwacht de KNVB. “Maar op sommige plaatsen, zoals in Langweer, zal het moment extra plechtig zijn. Hier heeft de vorige storm een compleet doel verwoest. Uit respect hiervoor zullen zeker veel mensen een bezoek aan het voetbalveld brengen”, verwacht de voetbalbond.