Gemeente uit financiële zorgen én Thialf-kwestie opgelost

Almere heeft een bedrag van 210 miljoen euro geboden aan de gemeente Heerenveen voor een ruil van de plaatsnaam. Met dat bedrag zouden de financiële problemen van de Friese gemeente voor de komende jaren in één klap zijn opgelost. Het bod kan bovendien de oplossing zijn in het slepende Thialf-Icedome conflict.

 “Als blijkt dat het publiek het topschaatsen in Heerenveen wil houden, dan houden we het topschaatsen in Heerenveen”, zo motiveert de gemeentevoorlichter van Almere het bod. “Alleen ligt Heerenveen dan voortaan in de Flevopolder. We zien onze gemeente als een innovatieve. En wat is er nu meer innoverend dan de ruil van een plaatsnaam? Uiteindelijk is een plaatsnaam niet anders dan een analoge domeinnaam, en dus verhandelbaar. Wat ons betreft gaan we nog voor het nieuwe wereldbekerseizoen naar het kadaster om de zaken te regelen.”

De Zuiderzeegemeente voorziet geen grote emotionele implicaties bij een plaatsnaamruil. “In de polder is historisch bewustzijn niet erg aanwezig. In Friesland natuurlijk wel, maar financiële nood breekt nu eenmaal wetten. Bovendien verwachten wij dat de Friezen bovenal blij zullen zijn dat hun plaats in de toekomst gegarandeerd behouden blijft”, aldus de voorlichter, die voorziet dat Almere “een geweldige boost” krijgt van de nieuwe naam: “Heerenveen, dat is toch een A-merk.”

Het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen houdt het bod voorlopig in beraad. Wethouder Van der Laan  gaf wel aan dat met dit bedrag in één keer de negatieve algemene reserve, de schuld en de financiële doelstelling voor 2023 zijn gedekt.

 (foto: brimos.nl)

(foto: brimos.nl)