Vreemde spraak veroorzaakte wel unheimisch gevoel

(afbeelding: plazilla.com)
De Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft an sich niet veel invloed gehad op onze taal. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Fryske Akademy. Het instituut betwijfelt zelfs of de Duitsers het Nederlands en Fries überhaupt hebben verrijkt. Het unheimische gevoel dat veel mensen tijdens de bezetting hadden, heeft niet direct betrekking gehad op ons Volksempfinden, zo blijkt.
De Akademy wilde sowieso uitzoeken hoe de Friezen zich door de oorlogstijd hebben geslagen. “We zijn nu eenmaal begeistert door taalkwesties. Noem het fingerspitzengefühl dat we juist in deze meidagen de resultaten kunnen publiceren”, zegt directeur Hanno Brand, die net terug is van een weekje abseilen. “Dat doe ik regelmatig, het abseilen is mij behoorlijk angehaucht, dus zo’n vakantie is gewoon een aha-erlebnis.”
Brand vindt het onterecht dat wij de Duitsers nog vaak als Angstgegner betitelen, als het om onze taal gaat. “Daarin zijn wij toch een beetje Einzelgänger, een Fremdkörper in Europa. Voor veel landen is dat allang niet meer im frage. Maar goed, wij kennen nu eenmaal onze Pappenheimers.”
Op de vraag of dit soort onderzoeken wel salonfähig zijn haalt de Akademy-direkteur zijn schouders op: “Voor ons is dit gefundenes fressen. En het zijn gewoon leuke onderzoeken. Dat is belangrijk, zo houden we een beetje Schwung in onze organisatie. Eerlijk is eerlijk, iedereen houdt toch van zulke Spielerij.”
Blijf op de hoogte!
Facebook: www.facebook.com/DeButenPost
Twitter: @DeButenPost
Of meld je aan als fan