“Zo lang hebben ze ons daar in 1940 nog niet eens tegengehouden”

Door de stremming worden Duitsers welhaast gedwongen hun tenten op te slaan in Friesland (foto: nu.nl/Dick Jonkers)
Door de stremming worden Duitsers welhaast gedwongen hun tenten op te slaan in Friesland (foto: nu.nl/Dick Jonkers)

De Duitse automobielclub ADAC is ontstemd over de voortdurende stremming op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. De club van de oosterburen, de evenknie van de ANWB, vermoedt opzet: “Mogelijk is dit een bewust plan om Duitse toeristen massaal hun vakantie in de provincie Friesland te laten doorbrengen”, zo spreekt een woordvoerder van de club uit.

De gedachte is niet onlogisch, zeggen de Duitsers. Immers, het vakantieseizoen is precies dit weekend flink op gang gekomen en veel vakantiegangers staan op het punt de tocht westwaarts te maken, van Duitsland naar de Hollandse Noordzeekust. “Door de Afsluitdijk af te sluiten, en ons daar bovendien slecht over te informeren, worden onze mensen welhaast gedwongen hun tenten op te slaan in Friesland. Dat zou best wel eens een bewuste actie kunnen zijn om het Friese toerisme een impuls te geven”, aldus de ADAC.

De suggestie dat de technische malheur aan de brug bij Kornwerderzand niet te voorzien zou zijn geweest, acht de ADAC niet erg geloofwaardig: “Dat moet snel verholpen kunnen worden. Laten we eerlijk zijn: de stremming duurt nu al vanaf vrijdag en nog steeds is het niet duidelijk wanneer die wordt opgeheven. Als het nog even duurt, houden ze het langer vol dan ze ons daar in 1940 hebben weten tegen te houden.”