Vergeten WOII-tragiek: Drachtster compagnie schoot maar paar km op

Eenheid liep negen kilometer buiten Drachten vast

(Afbeelding: google maps)

(Afbeelding: google maps)

Drachtster compagnie. Het is een naam die weinig gevoelens van trots oproept in de Friese Wouden. De eenheid trok tijdens WOII voortvarend ten strijde, maar liep negen kilometer ten noordoosten van Drachten al gruwelijk vast. Ter nagedachtenis blijven de omwonenden altijd de naam van de Drachtstercompagnie bij zich dragen.

Toegegeven: de omstandigheden waren niet eenvoudig voor de compagnie. De bevelstructuur was matig en de uitrusting ronduit slecht te noemen. Daarnaast had de compagnie ook nog eens te maken met moeilijk begaanbaar terrein. Losse zandgrond, heidevelden en onverharde wegen maakten de veldtocht naar het noordoosten veel zwaarder dan verwacht.

Ver kwam de eenheid dan ook niet. Negen kilometer schoot de compagnie op, om precies te zijn. Toen strandde de tocht in goede bedoelingen. Omwonenden kunnen zich de komst van de strijdkrachten nog goed herinneren. Trots en krijgshaftigheid waren tegen die tijd al ver te zoeken bij de eenheid. Toch voelden de mensen in den velde zich vereerd door het bezoek van de soldaten. Zo besloten ze hun ‘eenvoudige vlecke’ te vernoemen naar de compagnie die hen voor altijd zou ontsluiten uit de vergetelheid.

Blijf op de hoogte!

Facebook: www.facebook.com/DeButenPost

Twitter:  @DeButenPost 

Of meld je aan als fan